Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Κι άλλο χαρτί


Το «πάρκο» είναι μία καλή κίνηση δυναμικής πρωτοβουλίας και συλλογικής προσπάθειας. Υπάρχουν βέβαια κάποια θέματα αμφιλεγόμενα (αναμενόμενο ίσως) αλλά γενικά θετικό νομίζω είναι, ωστόσο δεν πολυσυχνάζω. Χρόνια και χρόνια εκεί ήταν ένας απέραντος, περίκλειστος τσιμεντότοπος που λειτουργούσε ως χώρος στάθμευσης οχημάτων. Όταν αποφασίστηκε να ανεγερθεί εκεί κάποιο ακόμα κτίριο (ή κάπως έτσι) επενέβησαν ομάδες κατοίκων που στην ουσία κατέλαβαν το χώρο και με σχεδόν συγκινητική συμμετοχή, κέφι και όρεξη για δουλειά δημιουργήθηκε ένα καλόγουστο «χειροποίητο» παρκάκι , όπου μάλιστα γίνονται και πολλές εκδηλώσεις. Βέβαια, από νωρίς οι περίοικοι άρχισαν να διαμαρτύρονται για οχλήσεις από ομάδες που γλεντούσαν στο πάρκο όλη τη νύχτα, επίσης – αναπόφευκτο καθώς ήταν σε γειτονιά σαν κι αυτή – στο πάρκο βρήκαν καταφύγιο πλήθος τοξικομανείς. Με αυτή την μικτή κατάσταση συνεχίζει ως σήμερα, οσάκις αραιά και πού περνάω από μέσα ενοχλούμαι τρομερά από τη μυρωδιά του χασίς που καίγεται αλλά αυτό είναι ίσως μια δική μου εμμονή. Την περασμένη άνοιξη περνούσα απ’ έξω, στην κάτω πλευρά, ανεβαίνοντας την οδό Ζωοδόχου Πηγής, και παρατήρησα μες στις πολύχρωμα βαμμένες ξύλινες ζαρντινιέρες, πλήθος άδειων κουτιών από χάπια και πήρα μέσα από ένα από αυτά το «Φύλλο οδηγιών για το χρήστη».
Πρόκειται για άσπρο φύλλο λεπτού χαρτιού,  πλάτους εκατόν σαρανταπέντε και ύψους εξακοσίων χιλιοστών, τυπώμενο και στις δύο πλευρές, στην πρόσοψη σε δύο πλήρεις πυκνογραμμένες στήλες και στην πίσω όψη σε μία στήλη, στα πέντε έκτα του ύψους της σελίδας.
Λέει (αποσπάσματα):
Επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία 1mg
Σύνθεση
Δραστική ουσία: φθοριονιτραζεπάμη
Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία
Βενζοδιαζεπίνες και παράγωγα
Γενικές πληροφορίες
…Η φθοριονιτραζεπάμη επιφέρει σε σύντομο διάστημα ύπνο
Ενδείξεις
Το … συνταγογραφείται από τους γιατρούς μόνο σε άτομα που παρουσιάζουν σοβαρές διαταραχές του ύπνου, που περιορίζουν τη λειτουργικότητα του ασθενούς ή προκαλούν έντονη δυσφορία και συνιστάται η βραχεία χορήγηση, από λίγες ημέρες μέχρι ένα μέγιστο διάστημα 4 εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου προοδευτικής μείωσης της δόσης.
Ειδικές προειδοποιήσεις και προφυλάξεις κατά τη χρήση
Γενικά
Πριν από την έναρξη της αγωγής με το φάρμακο αυτό, βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας έχει ενημερωθεί σε περίπτωση που:
·         έχετε κάποια πάθηση του ήπατος ή των νεφρών
·          πίνετε οινοπνευματώδη ποτά συστηματικά
·         έχετε άλλες ασθένειες
·         έχετε αλλεργίες
Κίνδυνος εξάρτησης
Όπως με όλες τις βενζοδιαζεπίνες και με παράγοντες που δρουν όπως οι βενζοδιαζεπίνες, η λήψη του … μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση. Ο κίνδυνος εξάρτησης αυξάνεται ανάλογα με τη δόση και τη διάρκεια της αγωγής, είναι δε μεγαλύτερος για τους ασθενείς που κάνουν κατάχρηση οινοπνεύματος και φαρμακευτικών ουσιών. Εάν η αγωγή διακοπεί απότομα, μπορεί να εμφανισθούν στερητικά συμπτώματα.
Αμνησία
Το φάρμακο αυτό είναι δυνατόν να προκαλέσει αμνησία. Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας.
Σύγχρονη λήψη οινοπνεύματος/κατασταλτικών του ΚΝΣ
Η σύγχρονη λήψη του … με οινόπνευμα ή/και κατασταλτικά του ΚΝΣ θα πρέπει να αποφεύγεται. Τέτοια σύγχρονη λήψη έχει το ενδεχόμενο να αυξήσει τις κλινικές δράσεις του … συμπεριλαμβανομένης πιθανά σοβαρής καταπράυνσης, κλινικά σημαντικής αναπνευστικής και/ή καρδιο-αγγειακής καταστολής.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης

Τα αλκοολούχα ποτά επίσης, ενισχύουν τη δράση και τις ανεπιθύμητες ενέργειες του … Το γεγονός αυτό μπορεί να επιβραδύνει τις αντιδράσεις σας και να επηρεάσει το συντονισμό των κινήσεων σας. Πρέπει επομένως να αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά στη διάρκεια της αγωγής με …
Δοσολογία

Η απότομη διακοπή της αγωγής μπορεί να προκαλέσει στερητικά συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν  πονοκέφαλο, μϋικό πόνο, έντονο άγχος, ανησυχία, υπερένταση, σύγχυση και ευερεθιστότητα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανισθούν τα ακόλουθα συμπτώματα: απώλεια της αίσθησης της πραγματικότητας, αποπροσωποποίηση, υπερακοΐα, μούδιασμα και μυρμηκίαση των άκρων, υπερευαισθησία στο φως, στο θόρυβο και στη σωματική επαφή, ψευδαισθήσεις ή επιληπτικοί σπασμοί.
Ανεπιθύμητες ενέργειες
Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και το ...μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες αν και δε παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους.
Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος:
Μπορεί να εμφανιστούν αντιδράσεις υπερευασιθησίας, συμπεριλαμβανομένου του εξανθήματος, αγγειοοιδήματος και υπότασης.
Ψυχιατρικές διαταραχές: Συγχυτική κατάσταση, συναισθηματική διαταραχή. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρονται συνήθως και εμφανίζονται κυρίως στην αρχή της αγωγής και συνήθως εξαφανίζονται με επαναλαμβανόμενη χορήγηση. Διαταραχές της γενετήσιας ορμής έχουν αναφερθεί περιστασιακά.
Κατάθλιψη: προ-υπάρχουσα κατάθλιψη μπορεί να αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια χρήσης βενζοδιαζεπινών.
Ψυχιατρικές και παράδοξες αντιδράσεις:
Παράδοξες αντιδράσεις όπως ανησυχία, διέγερση, ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, παραλήρημα, οργή, εφιάλτες, ψευδαισθήσεις, ψύχωση, ανάρμοστη συμπεριφορά και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες της συμπεριφοράς είναι γνωστό ότι εμφανίζονται με τις βενζοδιαζεπίνες ή με παράγοντες που μοιάζουν με τις βενζοδιαζεπίνες. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές με αυτό το προϊόν και είναι πιθανότερο να εμφανιστούν σε ηλικιωμένους.
Εξάρτηση: Η χρόνια χρήση (ακόμα και σε θεραπευτικές δόσεις) μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη σωματικής εξάρτησης: η απότομη διακοπή της θεραπείας μπορεί να καταλήξει σε στερητικά φαινόμενα ή φαινόμενα υποτροπής (βλ. «Ειδικές προειδοποιήσεις και προφυλάξεις κατά τη χρήση»). Έχει αναφερθεί καταχρηστική λήψη.
Διαταραχές του νευρικού συστήματος: Υπνηλία, κεφαλαλγία, ζάλη, μειωμένη εγρήγορση, αταξία. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρονται συνήθως και εμφανίζονται κυρίως στην αρχή της αγωγής και συνήθως εξαφανίζονται με επαναλαμβανόμενη χορήγηση.
Προχωρητική αμνησία μπορεί να εμφανιστεί κατά τη χρήση θεραπευτικών δόσεων, με τον κίνδυνο να αυξάνεται σε υψηλότερες δόσεις. Φαινόμενα αμνησίας μπορεί να συνδέονται με ανάρμοστη συμπεριφορά (βλ. «Ειδικές προειδοποιήσεις και προφυλάξεις κατά τη χρήση»).
Καρδιακές διαταραχές: Καρδιακή ανεπάρκεια συμπεριλαμβανομένης καρδιακής ανακοπής.
Αναπνευστικές διαταραχές: Αναπνευστική καταστολή.
Οφθαλμικές διαταραχές: Διπλωπία, αυτή η ανεπιθύμητη ενέργεια αναφέρεται συνήθως και εμφανίζεται κυρίως στην αρχή της αγωγής και συνήθως εξαφανίζεται με επαναλαμβανόμενη χορήγηση.
Γαστρεντερικές διαταραχές: Γαστρεντερικές διαταραχές έχουν αναφερθεί περιστασιακά.
Διαταραχές του δέρματος και του υποδόριου ιστού: Δερματικές αντιδράσεις έχουν αναφερθεί περιστασιακά.
Διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος και του συνδετικού ιστού: Μυϊκή αδυναμία, φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως στην αρχή της θεραπείας και συνήθως εξαφανίζεται με την επαναλαμβανόμενη χορήγηση.
Γενικές διαταραχές και καταστάσεις της οδού χορήγησης: Κόπωση, φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως στην αρχή της θεραπείας και συνήθως εξαφανίζεται με την επαναλαμβανόμενη χορήγηση.
Κακώσεις, δηλητηριάσεις και επιπλοκές θεραπευτικών χειρισμών: Έχει καταγραφεί αυξημένος κίνδυνος για πτώσεις και κατάγματα σε ηλικιωμένους χρήστες βενζοδιαζεπίνης.
...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (γενικά)
...
. Εάν κατά τη διάρκεια της θεραπείας εμφανισθεί κάποιο πρόβλημα με το φάρμακο, ενημερώστε αμέσως το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.
. Εάν έχετε οποιαδήποτε ερωτηματικά γύρω από τις πληροφορίες που αφορούν το φάρμακο που λαμβάνετε ή χρειάζεσθε καλύτερη ενημέρωση για το ιατρικό σας πρόβλημα μη διαστάσετε να ζητήσετε τις πληροφορίες αυτές από το γιατρό ή το φραμακοποιό σας.
...

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ
Χορηγείται με ειδική συνταγή (Ν. 1729/87 - κατηγορία ναρκωτικού Δ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: